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| refer to our recent meeting and your letter dated 27 May 2004 in response to &\ C
etter of 7 April.

|

There is no copy of the
the file and | have to say that until you handed me a copy during our meeting |
had not seen the letter, notwithstanding that | am on the list of persons to whom it was

copied. Nevertheless | will endeavour to answer the questions you pose in that letter,

The first question related to the planting of trees, While we are happy to see trees
planted on the remainder of Field 1007 that is'not a requirement, and it is entirely a

matter for yourself whether or not you go ahead. Notwithstanding the comments | é""

etter of 7 April, | do not consider that you need to submit a plan indicating
where and what species of tree will be planted.
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You also ask whether the Committee would consider an application for two Uy

houses to be built at the site and referred to two similar houses that were being
constructed next to La Hougue Bie. Those two houses were approved on an
agricultural justification, and are tied to agricultural occupancy. You would be entitled 1o
apply for something similar on Field 1007 and the Committee would consider it, but |
have to say that | consider it most unlikely that permission would be granted as you
would be unable to demonstrate why they were justified on agricultural grounds.

Finally, you ask under what aulhority the Committes is entitled to say that the shed
cannat o let, or moere specifically in respect of your request to Sub-IET,
even if there is no change of use. Article 5 (2) (c) of the Island Planning (Jersey) Law,
1964 states that development means the making of any material change in the use of
any building or other land. The Commitiee is entitied in my view to consider the sub-
division of an existing building with one user into two separate units is material and
constitutes a change in use. Paragraph 3 of the same Article states that for the
avoidance of doubt by reference to residential use, the use of a single dwelling as two




or mare separate dwellings, or the use of two or more dwellings as a single dwelling
involves a material change in the use of a building. In other words, and applying the
same principle to an industrial building, the merging of two adjoining industrial units into
one, of in the alternative the creation of two units from one industrial unit. would

constitule development, Therefore the Committee is able to control the sub-division of
an existing shed.

Your letter of 27 May posed the general question of whether the Committee coyld
altach a condition to any building as to who occupies it Article 6(2) of the Law allows
the Committee to grant permission either unconditionally or subject to such conditions
as it thinks fit. Ifit believes there are planning reasons for doing so, the Committee may
personalise the occupation of a unit under this provision of the Law.

Once again | apologise for the delay in answering these outstanding questions.

Y ours sincerely,

Director of Planning



